Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/3/4/b/ddowerkt.nl/httpd.www/wp-content/themes/enfold/framework/php/function-set-avia-frontend.php on line 536

‘Flexibiliteit op werkvloer zet verder door’

Het aandeel flexibele krachten zal tot een derde groeien in 2020. In 2013 was gemiddeld een op de vier werknemers nog zzp’er, uitzend- of oproepkracht, in 2007 was dit nog een op de vijf.

Dat blijkt maandag uit onderzoek van TNO in opdracht van uitzendkoepel ABU. Het onderzoek werd uitgevoerd onder negenhonderd Nederlandse bedrijven in negen sectoren. Er zijn grote verschillen tussen de verschillende sectoren. Zo beslaat de flexibele schil in de industrie slechts 17 procent en hebben relatief veel bedrijven in deze sector helemaal geen flexkrachten. In de horeca daarentegen heeft de flexibele schil een omvang van 57 procent en is bij een groot aantal bedrijven meer dan de helft van het personeel flexkracht.

Uitbreiding

36 procent van de bedrijven denkt dat hun flexibele schil zal groeien, terwijl 54 procent verwacht dat deze gelijk zal blijven. Het zijn vooral de bedrijven en instellingen die al gebruikmaken van flexkrachten, die dit in de toekomst verwachten uit te breiden. Het aandeel tijdelijke contracten binnen de flexibele schil zal het hardst groeien, gevolgd door het aandeel uitzendkrachten. Bedrijven die nu geen flexkrachten hebben, zijn in 72 procent van de gevallen niet van plan hierin verandering aan te brengen. “De verwachte groei bevindt zich dus niet op nieuw terrein, maar bij de bedrijven die al ervaring hebben met een aanzienlijke flexibele schil”, aldus het rapport. Bedrijven die gebruikmaken van externe flexibele contracten doen dit in verreweg de meeste gevallen om schommelingen in het werkaanbod op te vangen. Het wetsvoorstel voor de Wet werk en zekerheid, dat waarschijnlijk per 1 juli 2014 wordt ingevoerd, zal naar verwachting niet veel verandering brengen in de omvang van de flexibele schil, zo verwachten de ondervraagde bedrijven.

Hard getroffen

“De flexibilisering raakt niet iedereen op dezelfde manier”, zegt Maurice Limmen, voorzitter van vakbond CNV, in een reactie tegenover NU.nl. “Mensen die geen of een lage opleiding hebben worden harder getroffen dan mensen met een hogere opleiding.” “Er ontstaat een onderklasse van flexwerkers, die op grote achterstand gezet wordt als het aankomt op zaken als bezit, scholing en pensioenen”, vreest Limmen. “Maar ook hoger opgeleiden rekenen zich vaak ten onrechte rijk.” “Op termijn hopen we dat wordt geregeld dat ook flexkrachten van werk naar werk gaan. In de tussentijd moet de overheid maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat er niet steeds meer flexkrachten bij komen”, aldus Limmen. ‘Stem Europese regels zzp’ers meer op elkaar af’ | Alles over ZZP

Door: NU.nl/Marijke Verhaar