Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/3/4/b/ddowerkt.nl/httpd.www/wp-content/themes/enfold/framework/php/function-set-avia-frontend.php on line 536

Weer meer mensen in de bijstand

Het aantal bijstandsontvangers is in het eerste kwartaal van 2014 met 13.000 gestegen tot 426.000.

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend. Hiermee is het aantal bijstandontvangers inmiddels opgelopen tot het niveau van eind jaren negentig.

“Ondanks signalen dat de economie weer aantrekt, is er in de bijstand vooralsnog geen omslag zichtbaar”, aldus het CBS. Het aantal mensen in de bijstand stijgt al sinds eind 2008, toen 302.780 mensen een uitkering ontvingen. Tot eind vorig jaar was dit aantal al opgelopen tot 413.000. Daar kwamen de afgelopen maanden dus nog 13.000 bij. Door het prille economische herstel is er wel een daling van het aantal WW-uitkeringen en een lichte toename van het aantal vacatures. Maar dat herstel heeft nog geen effect op de bijstandsuitkeringen. “Bijstandsontvangers zijn doorgaans mensen die al relatief lang zonder werk zitten. Zij hebben gemiddeld minder kans snel een baan te vinden”, aldus het CBS.

Jongeren

Vooral onder jongeren tot 27 jaar is een sterke stijging van het aantal uitkeringen te zien. Het aantal uitkeringen nam hier de eerste drie maanden van het jaar met 3.000 toe tot 41.000. “Werkende jongeren hebben steeds vaker een flexibel dienstverband en kortdurende banen. Hierdoor bouwen zij geen of weinig WW-rechten op, waardoor zij na het verlies van hun baan eerder in de bijstand terechtkomen”, zo geeft het CBS als verklaring. Daar staat tegenover dat jongeren ook vaak weer eerder aan de slag gaan dan oudere werknemers. Onder de 426.000 bijstandontvangers zijn 241.000 vrouwen en en 185.000 mannen.

Grote zorg

Vakcentrale CNV vindt de groeiende instroom in de bijstand een “reden tot grote zorg”. CNV-voorzitter Maurice Limmen noemt met name jongeren “erg kwetsbaar”, omdat zij steeds vaker op korte en flexibele contracten werken. “Bij het CNV willen we dat jonge mensen aan het begin van hun loopbaan een stevige basis kunnen leggen voor hun verdere leven. De huidige doorgeschoten flexibiliteit maakt dat nagenoeg onmogelijk”, zegt Limmen. Door: NU.nl